Thursday, May 5, 2016

Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΠΑΓΕΤΩΝΩΝ 4: Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΝ (ICE AGE 4: CONTINENTAL DRIFT)

 Πειρατές και θαλάσσιοι μπελάδες





Είδος: Κινούμενα σχέδια
Πρωταγωνιστές: Ray Romano, John Leguizamo, Denis Leary, Nicki Minaj, Drake, Jennifer Lopez, Queen Latifah. Πέτρος Φιλιππίδης, Γιάννης Μπέζος (για την Ελληνική Έκδοση)
Σκηνοθεσία:
Steve Martino, Mike Thurmeier
Εταιρεία Παραγωγής: Blue Sky Studios, 20th Century Fox Animation
Παραγωγή: John C. Donkin, Lori Forte
Σενάριο: Michael Berg, Lori Forte
Μουσική: John Powell
Διανομή: 20th Century Fox
Χώρα προέλευσης: Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (Η.Π.Α.)
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 27/6/2012
Διάρκεια: 85 λεπτά
Μέσο διανομής: DVD, Blu-ray (BD)


Πριν προχωρήσουμε στην αξιολόγηση αυτής της ταινίας θα ήθελα να εκφράσω την γνώμη μου για τη σειρά κινουμένων σχεδίων, «Η εποχή των Παγετώνων (Ice Age)» γενικά. Έχω δει και τις 4 ταινίες που έχουν βγει και τις έχω και τις 4 σε DVD.

Είμαι μεγάλος οπαδός αυτής της σειράς κινουμένων σχεδίων αφού η ποιότητα της δουλειάς των δημιουργών είναι εξαιρετική από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς. Τα σενάρια είναι πρωτότυπα και καλοδουλεμένα. Η σκηνοθεσία εξαιρετική. Οι διάλογοι θαυμάσιοι και εμπνευσμένοι.

Πρόκειται για μία πραγματικά εξέχουσα σειρά cartoon που ξεπερνάει ακόμα και δουλειές του στούντιο του Disney που είναι φυσικά θρυλικό. Να μην μιλήσουμε για την ιδιοφυία του ίδιου του σπουδαίου Walt Disney.

Η σειρά ταινιών, Ice Age, τα έχει όλα: Δραματικές και έντονες καταστάσεις, αγωνία, μυστήριο, έξυπνο χιούμορ και νομίζω ότι εκεί έγκειται η μεγάλη της επιτυχία στο κοινό. Επίσης πολύ καλή είναι και η σειρά ταινιών του ίδιου στούντιο (Blue Sky Studios), Rio, με ήρωα ένα εξωτικό πουλί που δεν μπορούσε να πετάξει (αναφέρομαι στην πρώτη ταινία της σειράς).

Το σενάριο της Εποχής των Παγετώνων 4 έχει ως εξής:
Η τελευταία προσπάθεια του Σκρατ να θάψει το καταραμένο βελανίδι του καταλήγει στο κέντρο της Γης, με αποτέλεσμα να προκαλέσει συνέπειες που θα αλλάξουν ολόκληρο τον κόσμο – μία σεισμική δραστηριότητα τέτοιου μεγέθους, που θα πυροδοτήσει τη μεγαλύτερη περιπέτεια όλων των εποχών για τον Μάνι, τον Ντιέγκο και τον Σιντ.

Στον απόηχο αυτών των ανακατατάξεων ο Σιντ επανασυνδέεται με την γκρινιάρα γιαγιά του και η παρέα έρχεται αντιμέτωπη με εξωτικά θαλάσσια πλάσματα και πειρατές αποφασισμένους να μην τους αφήσουν να γυρίσουν πίσω.

Η αξιολόγηση αυτή αφορά κυρίως στην μεταγλωττισμένη στα Ελληνικά έκδοση της ταινίας. Το animation, τα γραφικά, τα εφέ και ο ήχος της ταινίας είναι έξοχα ακόμα και για την έκδοση DVD που δεν συγκρίνεται βέβαια με την έκδοση Blu-ray από πλευράς ποιότητας εικόνας και ήχου.

Η μουσική είναι θαυμάσια και θα ήταν πολύ καλή αγορά αν κάποιος αγόραζε το soundtrack της ταινίας. Οι ηθοποιοί της Ελληνικής μεταγλώττισης (βλ. στην περιγραφή πιο πάνω) κάνουν περίφημη δουλειά και για ακόμα μια φορά ο Πέτρος Φιλιππίδης κλέβει την παράσταση με την συγκλονιστική ερμηνεία του.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία έχει εμφανείς και άμεσες επιρροές από την Ελληνική μυθολογία και πιο συγκεκριμένα την Οδύσσεια του Ομήρου. Το Ice Age 4 σίγουρα δεν έχει την πολύ έντονη συγκινησιακή φόρτιση του πρώτου Ice Age (2002) αλλά εστιάζει περισσότερο στην περιπέτεια και το έξυπνο χιούμορ.

Το μόνο αρνητικό που εντόπισα σε αυτή την κατά τα φαινόμενα θεσπέσια δουλειά είναι ότι το κουτί με το DVD δισκάκι της Ελληνικής έκδοσης είναι από φθηνό πλαστικό και φαίνεται να είναι χαμηλής ποιότητας κατασκευής σε σχέση με την Αγγλική έκδοση του κουτιού.

Επίσης κάτι που θα ενοχλήσει αρκετούς είναι ότι η ταινία έρχεται με πολύ λίγα extras μέσα στο δισκάκι σε σύγκριση με τις πρώτες δύο ταινίες που είχαν πάρα πολύ και πλούσιο extra υλικό. Αυτά τα extras όμως είναι υποτιτλισμένα όλα στα Ελληνικά. Κάτι τέτοιο σπάνια το βλέπουμε σε ταινίες DVD και Blu-ray.

Το, Η εποχή των Παγετώνων 4: Ο χορός των Ηπείρων, είναι μία έξοχη ταινία ιδανική για μικρούς και μεγάλους και τα έχει όλα. Δράση, περιπέτεια, μιούζικαλ, συγκίνηση και χιούμορ. Χαρείτε την!




No comments:

Post a Comment