Thursday, November 12, 2015

Η ΛΕΠΤΗ ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ (The Thin Red Line)








Είδος: Δραματική
Πρωταγωνιστές: Sean Penn, Adrien Brody, Jim Caviezel, Ben Chaplin, George Clooney, John Cusack, Woody Harrelson, Elias Koteas, Nick Nolte, John C. Reilly, John Travolta
Σκηνοθεσία: Terrence Malick
Παραγωγή: John Roberdeau, Grant Hill
Σενάριο: Βασισμένο στο «The Thin Red Line»
του James Jones
Μουσική: Hans Zimmer
Διανομή: 20th Century Fox
Επεξεργασία/Μοντάζ: Billy Weber, Leslie Jones, Saar Klein
Χώρα προέλευσης: Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 25/12/1998
Γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά
Υπότιτλοι: Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Ολλανδικά
Διάρκεια: 2 ώρες και 43 λεπτά
Μέσο διανομής: DVD, Blu-ray (BD)


Η Λεπτή Κόκκινη Γραμμή του καταξιωμένου σκηνοθέτη Τέρενς Μάλικ είναι μία καθαρά αντιπολεμική ταινία. Είναι ένα έργο με πολλούς και ποιητικούς διαλόγους. Διαθέτει πολλούς χαρακτήρες και πρωταγωνιστές ο καθένας με την δική του διαφορετική προσωπικότητα.

Ο πιο καλός χαρακτήρας της ταινίας είναι ένας Έλληνας αξιωματικός, ο Στάρος. Αυτός είναι ένας ευαίσθητος και μαλακός άνθρωπος ο οποίος αγαπάει πολύ τους στρατιώτες που έχει υπό τις διαταγές του και κάνει το παν για να μην χάσουν άδικα τη ζωή τους. Η ταινία προτάθηκε για 7 βραβεία Όσκαρ, καλύτερης ταινίας, καλύτερου σκηνοθέτη, καλύτερου σεναρίου, φωτογραφίας, μουσικής, μοντάζ και ήχου.

Η ταινία παρουσιάζει το φριχτό πρόσωπο του πολέμου κυρίως μέσω διαλόγων και μονολόγων χωρίς όμως να μπορεί να χαρακτηριστεί σκληρή ή ιδιαίτερα βίαιη ταινία. Μεγάλη εντύπωση μου έκανε μία σκηνή όπου ένας Ιάπωνας στρατιώτης είχε χάσει τον φίλο του στη μάχη και είχε αγκαλιάσει το πτώμα του και έκλαιγε γοερά. Πολύ συναισθηματική σκηνή.

Είναι πολύ καλό ότι δεν παρουσιάζει η ταινία τους Ιάπωνες ως τέρατα αλλά ως ανθρώπους με συναισθήματα. Η λεπτή κόκκινη γραμμή είναι μία πολύ διαφορετική ταινία από τον Στρατιώτη Ράϊαν του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Θα έλεγα ότι ο στρατιώτης Ράϊαν είναι ένα πολύ πιο σκληρό και εν τέλει μακελάρικο φιλμ και όχι και τόσο αντιπολεμικό. Η λεπτή κόκκινη γραμμή αναφέρεται στα γεγονότα της ιστορικής μάχης του νησιού Γκουανταλκανάλ, που ήταν μία από τις σφοδρότερες συγκρούσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μεταξύ Ιαπώνων και Αμερικανών.

Τη μουσική της ταινίας έχει γράψει ο Hans Zimmer και είναι πολύ όμορφη. Θυμίζει αρκετά παιδικές χορωδίες των Ρώσων. Ο παραπάνω συνθέτης μας έχει δώσει και την εξαιρετική μουσική του Σκοτεινού Ιππότη (The Dark Knight). Οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών είναι πολύ καλές και αποδίδουν όμορφα τα πλούσια συναισθήματα των σκηνών.

Εν κατακλείδι, η λεπτή κόκκινη γραμμή είναι μία όμορφη, καθαρά αντιπολεμική ταινία και τη συστήνω ανεπιφύλακτα αφού δεν είναι και ιδιαίτερα σκληρή.





No comments:

Post a Comment